Fatsa’da Maden İşletmesinin Genişleme Girişimine Karşı Ortak Eylem Paneli

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Fatsa Şubesi başta olmak üzere, Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği, Ekolojik Yaşam Derneği, Ordu Çevre Derneği, Kayaköy Kültür Çevre ve Yardımlaşma Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Yürütmesi paydaşlıklarıyla organize edilen maden işletmesinin genişletilmesi teşebbüsüne karşı organize edilen panel Fatsa Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Saat 2 de Kültür Sarayı’nda başlayan paneli Fatsa Ticaret Odası, Esnaf Odası, Fatsa ve Ünye Siyasal Parti temsilcileri, STK temsilcileri başta olmak üzere yoğun bir katılımcı kitlesi takip etti.

Panel Koordinatörü, ADD Fatsa Şube Başkanı Av. Nur Hilal GÜNDÜZ

Panel Moderasyonunu yürüten ADD Fatsa Şube Başkanı Av. Nur Hilal GÜNDÜZ ün açılış konuşmasıyla başlayan panel, İşletme Mühendisi Çağdaş ÇELEBİ‘nin Fatsa Altın Madenciliği Faaliyetinin Alternatif Maliyetleri Karşısında Ekonomikliğini ele alan ve Maden İşletmesinin orta ve uzun vadeli ekolojik kayıpları ve tarım ve hayvancılığa yönelik kayıpları karşılaştırıldığında ortaya çıkan üzücü tabloya vurgu yaptı.

KADOÇED Genel Başkanı ve Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi, Dr. Ahmet FİDAN da, Dünyada ve Türkiye’de Madencilik Faaliyetlerine ilişkin veriler ile Fatsa Altıntepe Maden Ocağının Çevresel Etki Durum Değerlendirmesiyle ilgili  Çevre Araştırmaları Çalışma Grubu olarak hazırlamış oldukları raporu sundu. Fidan Konuşmasında, söz konusu maden bölgesinin tenörünün düşük olduğunu, bu nedenle  yığın liç yöntemi kullanıldığını, bunun da ekosistem üzerinde büyük tahribatlara yol açtığını, liçlemede serbest kalan ağır metallerin ve patlatma sürecinde salınımı olacak radon gazının zararlarından bahsetti. 2015 yılından bu yana söz konusu işletmenin faaliyetlerine ilişkin raporlara ve verilere ulaşamadıklarını dile getirerek söz konusu işletmenin belli periyotlarla bu sonuçları kamuoyu ile paylaşması gerektiğini, ilgili maden yönetmeliklerine buna ilişkin hükümler konulması gerektiğini vurguladı.

ADD Fatsa Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Komisyon Başkanı Kemal KOÇ ise, konuşmasında, Siyanürlü Altın Madenciliğinin İnsan ve Çevre Sağılığı üzerinde yaptığı zararlar konusuna değindi. Buradan ortaya çıkan siyanürün hava ve suya karışarak Elekçi Deresi aracılığıyla bütün Fatsayı zehirlemekte olduğuna değindi.

Enerji Yüksek Mühendisi Alaaddin YILMAZER ise, yığın liç alanında izalasyon malzemesi olarak kullanılan ve buharlaşmayı önlemek için kullanılan mebranların ömrünün kısa olduğunu, liçleme esnasında serbest kalan ağır metallerin hava ve suya karışarak bölgede bulunan Flora ve Fauna yapısını bozduğunu, maden alanının Fatsa’ya sadece 5-6 km mesafede olduğunu Fatsa’nın ne kadar vahim bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Maden sahasının üç boyutlu görsellerle fiziksel yönden analizini yapan Yılmazer, kimyasal proseslerde kullanılan birim su miktarı ile çıkan birim su miktarının arasında fark olduğunu deşarj ünitelerini inceleme imkanının bulunmadığını, bu yerlerin medya ve kamuoyu denetimine kapalı olduğunu vurguladı.

Panelin  son yarım saatlik kısmında, katılımcıların görüş ve önerileri alındı. Madencilik Faaliyetlerinin genişleyerek devam etmesi nedeniyle, bundan sonraki sürecin yürütümünde ortaya çıkan yol haritalarının oluşturulması ve takip edilmesi için, oluşturulan Bilim, Hukuk, Teknik, Sağlık alt komisyonları için tespit ve belirlemelerde bulunuldu.

Panel Modetatörü ve ADD Fatsa Şube Başkanı Av. Nur Hilal GÜNDÜZ, panel Sonuç raporu ve oluşan komisyonlar ve üyelerinin önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.

20 Temmuz 2019

DERNEKLER BASIN

Programa İlişkin Görseller:

Fatsa’da Maden İşletmesinin Genişleme Girişimine Karşı Ortak Eylem Paneli” hakkında 1 yorum

Bir cevap yazın